BACK OD THE WHEELS

Nadace Vectra podpořila vrcholového sportovce po zranění a umožnila mu navzdory vážnému handicapu ve své činnosti pokračovat. Láska k ježdění je silnější než zranění a handicap. Vozíčkář a bývalý špičkový biker Michal Kosík dokázal, že je opravdový sportovec a nic ho nezlomí, s Richardem Gasperottim pokořil na čtyřkolce alpské srázy.

Michal Kosík z Plzně všechno obětoval ježdění na horském kole. V sedle trávil skoro každý den. Po vážném zranění před pěti lety ale všechna radost skončila. Při pádu na kole si zlomil páteř a zůstal na vozíku. Odmítl se vzdát. S pomocí bratrů Šantavých ze Zlínska si postavil čtyřkolku, díky níž se může opět prohánět po prudkých svazích. Společně s předním českým freeriderem na horském kole Richardem Gasperottim se pak Michal vydal do francouzské provicie Alpes-de-Haute-Provence a natočil skvělé video nadupané adrenalinem.

"Když mi doktor řekl, že se mi zraněná noha lepší a že mám pomalu rehabilitovat i na kole, naskytla se mi šance pomoci kamarádovi Michalovi splnit mu jeho sen," popisuje Gaspi začátek anabáze, na jejímž konci byl Michalův návrat do freeridu.

Udělal proto odbočku ze svých plánů, dal dohromady partu, naložili káru, vybrali destinaci a vyrazili. Cílem jejich mise bylo male francouzské městečko Archail, kde ze zeleně stromů vystupují až nepatřičně působící černé, prašné hory. " Místní obyvatelé byli neskutečně přátelští, radili nám, jakou nejlepší cestou se vydat, abychom dostali Michala na kopec s nejmenší dřinou. Michala jsme museli nahoru tlačit, ale o to byl zážitek cennější, vše byl čistokrevnej freeriding v divočině " vypráví Gaspi.

Po prvním zkušebním dnu bylo cílem party cyklistů připravit nejdelší freeridovou lajnu sjízdnou pro Michalovu čtyřkolku. Povedlo se. Michalovy rozklepané ruce a hlas prý dávaly najevo, že tohle pro něj bude stoprocentní adrenalin. A byl.

"Nikdo ze zdravých lidí si nedovede představit, čemu je handicapovaný člověk vystaven. Nikdo z nás si neuvědomuje, že se život může změnit během vteřiny. Týmu to připomněl nejen Michal, ale později bohužel též jeho člen Aleš. Po celou francouzskou expedici fungoval jako Michalovi druhé nohy, ale po návratu měl nehodu na motorce, při které sám přišel o nohu," říká Gaspi.

Odkazy :

dnes